Het mysterie Freddie Mercury zal nooit iemand kunnen oplossen.

"Het mysterie Freddie Mercury zal nooit iemand kunnen oplossen"

24.01.2024

De sympathieke Gentenaar Sonny Vande Putte staat binnenkort in onze zalen met zijn band Mother Mercury. Geen idee wie hij is. Dan ben jij duidelijk geen ‘Starstruck’- kijker. Afgelopen vrijdag zette hij nog de beste prestatie neer als Freddie Mercury imitator en kon hij de 'Starstruck' trofee meenemen naar huis. In Capitole Gent doet hij wat meer uit de doeken over de opkomende tournée.

Proficiat Sonny met je winst.

Sonny: “Dank je wel. Ik heb heel lang moeten zwijgen dat ik het programma had gewonnen. Dat was wel moeilijk.” (Lacht)

Dus Freddie Mercury, waarom hem?

“Ik ga eerlijk zijn tot een aantal jaar geleden was ik niet zo’n grote fan als nu. Maar weet je Freddie is echt een icoon. Iedereen kent hem. Ik wilde al heel lang een project doen waar ik echt mijn tanden in kan zetten. Iets dat vocaal en fysiek een uitdaging is. Zo ben ik bij Queen terechtgekomen. "En als ik dan op een jaar maar vijf keer zou kunnen optreden, was dat helemaal oké. Uiteindelijk treden we nu jaarlijks 60 keer op en zitten we al aan meer dan 20 shows voor deze cc-tour.”

Hoe word je nu een goeie imitator?

“Heel veel research. Ik ben me echt gaan verdiepen in zijn shows, zijn muziek en zijn attitude. Dan pas ben ik beginnen inzien wat een ongelofelijk persoon hij was. Zo is mijn liefde groot geworden. Maar eigenlijk - als ik gewoon zing - lijkt het helemaal niet op Freddie. Zangtechnisch is het ook niet 100% oké wat ik doe om de stem van Freddie te imiteren. De show is fysiek én vocaal heel zwaar. Maar ik doe het graag. En ik kan me ook blijven verdiepen in alles wat Freddie is.”

Niemand kan hem perfect nadoen natuurlijk.

“Exact. Wekelijks kijk ik nog een paar filmpjes of volledige concerten en dan merk ik dingen op die ik nog niet doe in de shows. Dan probeer ik dat toch nog te incorporeren. Weet je, Freddie Mercury is een mysterie dat nooit opgelost raakt.” (Lacht)

Wat is voor jou een tributeband?

“Dat is echt een heel vaag gegeven. Voor mij is een tributeband echt een eerbetoon. Of dat je dat dan doet met alle toeters en bellen of gewoon sober, dat maakt niet uit. Zolang het met respect is voor het origineel en je ook 100% de muziek van de band respecteert. We doen uiteindelijk zelf ook maar gedeeltelijk hetzelfde wat de look betreft. De kostuums enzovoort zijn er wel, maar de pruik en snor laat ik achterwege. Het is nog altijd Sonny Vande Putte die zingt.” (Lacht)

Denk snel: favoriete Queen-nummer.

“Goh, ik weet altijd dat die vraag eraan komt, maar ik vind dat heel moeilijk. Als je me vraagt welk nummer ik het liefste opvoer dan is het zeker ‘Radio Gaga’. Dat nummer doet iets met de mensen. En dan is het heel leuk om te zien dat de mensen opspringen en meeklappen.”

Wat mogen we verwachten van Mother Mercury?

“We gaan er een echte Queen beleving van maken, maar zonder de pruik en de snor. (Lacht) Verwacht je aan leuke nummers, waarvan 95% hits zijn en 5% de deep cuts voor de meerwaardezoeker. Het wordt gewoon een superleuk feestje. Dat is echt moeilijk om uit te leggen in een promopraatje, dus je moet gewoon komen kijken. Ook al ben je geen fan. Geloof me, we maken van jou wel een Queen-fan.” (Lacht)

Sonny Vande Putte staat met zijn band Mother Mercury op 21 maart in Capitole Gent, op 30 april in Stadsschouwburg Antwerpen en op 4 mei in Trixxo Theater Hasselt.

Koop nu je tickets voor Sonny Vande Putte en Mother Mercury.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief