Hetty Helsmoortel bespreekt in ‘Missie 2023’ in Capitole Gent de meest spraakmakende wetenschappelijke gebeurtenissen van het voorbije jaar.

Hetty Helsmoortel: “Meisjes die komen zeggen dat ze door mij wetenschappen gaan studeren? Het blijft maf!”

27.03.2024

In ‘Missie 2023’ op vrijdag 19 april in Capitole Gent bespreekt Hetty Helsmoortel de meest spraakmakende wetenschappelijke gebeurtenissen van het voorbije jaar. We spraken haar onlangs over werk en leven.

Kan je al een tipje van de sluier oplichten?

Hety Helsmoortel: “Je kan geen show over 2023 maken zonder het over artifciële intelligentie en het klimaat te hebben, dus die onderwerpen komen uitgebreid aan bod. Maar in plaats van aan doemdenkerij te doen, benader ik die thema’s vanuit een hoopvolle en optimistische hoek. In kankeronderzoek gaat A.I. bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen, omdat je daarmee duizenden mammografeën kan bestuderen en analyseren.”

Maar het is, ondanks die beladen onderwerpen, wel een leuke show, toch?

“Oh ja, er zit een Hety-flter op de show. (Lacht) Zo zit er ook een stuk in over de Titanic, naar aanleiding van de duikboot Titan die vorig jaar is geïmplodeerd bij de afdaling naar het wrak van de Titanic. Ik ga nog niet alles prijsgeven, maar ik kan alvast verklappen dat ik ‘My Heart Will Go On’ van Céline Dion ga playbacken. (Lacht) Dat doe ik puur voor mezelf, ik ben nu eenmaal een grote fan.”

Ook de ruimte komt uitgebreid aan bod in je show.

“Een fascinerend onderwerp waarover nog veel te ontdekken valt. Zo is er vorig jaar een planeet ontdekt met gassen in de atmosfeer die op aarde enkel kunnen worden aangemaakt door levende organismen. Dat zou zomaar eens kunnen betekenen dat er leven is op andere planeten. Ik acht de kans bestaande dat er ergens anders leven is en dat we het gaan vinden. Toerisme naar Mars zal binnen een paar generaties heel misschien werkelijkheid worden, als je ziet hoe snel de ruimtevaart evolueert. We gaan dus nog interessante tijden tegemoet!”

Welk publiek heb je voor ogen wanneer je een show als deze maakt?

“Dat is de eeuwige evenwichtsoefening. De show is bedoeld voor zowel ‘Nerdland’- fans die alle afeveringen van de podcast vanbuiten kennen als voor de mensen die mij op tv hebben gezien en denken: “Naar dat tof madamtje willen we wel eens gaan kijken.” Als die allemaal buitenstappen met het gevoel dat ze iets hebben opgestoken én dat ze zich hebben geamuseerd, is mijn missie geslaagd.”

Over missies gesproken: wetenschap is nog steeds grotendeels een mannenwereld. Probeer jij daar verandering in te brengen?

“Ik ga niet op de barricades staan om meisjes te rekruteren, maar ik merk wel dat het efect heeft, het feit dat ik als vrouw op een podium over wetenschap praat. Na mijn show komen er soms meisjes van 17 vertellen dat ze door mij biotechnologie gaan studeren. Dan denk ik: what the fuck, hoe maf is dat?”

Had jij ook al op jonge leeftijd een passie voor wetenschap?

“Bij de ‘Nerdland’-shows die ik met Lieven Scheire in de Loto Arena doe, ziten vaak kleine kindjes in de zaal. Ik zou daar zeker niet tussen hebben gezeten. Ik was een kind met een breed interesseveld, van judo tot toneel. Pas in het laatste jaar van het middelbaar is die interesse aangewakkerd. Ik had een goeie klik met mijn leraar chemie, en hij heeft me geïnspireerd om verder te gaan in wetenschappen. Al heb ik in de wachtrij van de inschrijvingen nog tot het laatste moment getwijfeld tussen chemie en Germaanse talen.” (Lacht)

Die liefde voor het theater is duidelijk nooit verdwenen, want je hebt er je beroep van gemaakt.

“Tijdens mijn doctoraat heb ik een zijsprong gemaakt naar een theateropleiding. Ik had daar veel behoefte aan op dat moment. Uiteindelijk ben ik wel teruggekeerd naar de universiteit om mijn doctoraat af te maken. Een paar jaar geleden ben ik opnieuw in het diepe gesprongen en heb ik mijn goedbetaalde job aan de universiteit opgegeven om aan de slag te gaan als wetenschapscommunicator. Ik vind het heel waardevol om dat af en toe te doen en te zien waar je uitkomt.”

De podcast ‘Nerdland’ en je liveshows zijn een groot succes. Is een eigen tv-programma het volgende?

“Er lopen gesprekken, maar televisie is een klein wereldje en er zijn veel gegadigden. Maar het is wel een van mijn grote dromen. In het buitenland vind je tal van toegankelijke wetenschapsprogramma’s op tv, maar in België is dat nog niet ingeburgerd. Wat mij betreft mag daar snel verandering in komen!”

Koop nu je tickets voor Hetty Helsmoortel in Capitole Gent.


Laat via dit formulier weten welke verhalen en welk nieuws jij hier graag wil lezen.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief